A tojás a fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb táplálék alapja, hiszen gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot

Hírlevél feliratkozás

Friss receptek, újdonságok, húsipari információk! Online Vezérhús Magazin most fél évig ingyenesen!

Küldés


Vezér-hús Kft. Budapest XVIII. Balassa u. 2-10. Pestszentlőrinci vásárcsarnok
(Üllői út - Haladás utca kereszteződés)
Telefon: +36 1 297 0058 Fax: +36 1 297 0059 +36 20 915 8907 vezerhus@gmail.com

Tojás "tudnivalók"

Dátum: 2013-02-03

A baromfit húsa mellett a tojásért tenyésztik. Egy kiváló, koncentrált tápanyagforrás vitaminokkal, esszenciális aminosavakkal. Nézzük, mire ügyeljünk vásárláskor, és miért érdemes továbbra is rendszeresen fogyasztanunk.

Mire ügyeljünk tojásvásárláskor?


Mindenekelőtt a tojásra bélyegzett számsorban keresse a betűket, ha HU-t lát, az magyar, az NL holland, a DE német, a PL lengyel stb. A tojás doboza néha megtévesztő lehet, mert magyar feliratozása (ez egyébként kötelező előírás) ellenére a benne lévő tojás lehet külföldi.
Sok áruház saját nevét íratja a dobozra, ezt megteheti, de a tojás származását a rábélyegzett számsorból tudhatjuk meg. A tojás dobozán a csomagolóhely neve és száma kötelezően szerepel, de ez sem mindig azonos a tojás termelőjével. Mindig a dobozban lévő tojást figyelje, mert ahogyan nem a ruha teszi az embert, úgy nem a csomagolás azonosítja a tojást.

Miért fontos a HU jelzés?


Mert ez jelzi, hogy Magyarországon termelték, és a hazai termelésű tojás biztosan - friss, mert nem utaztatták 1000 km-en át; - biztonságos, mert nálunk kötelező a szalmonella elleni oltás; - egészséges, mert mi betartjuk az előírásokat; - kiváló minőségű magyar gabonát fogyasztó tyúkoktól termelődött.

Vásárlásával segíti a magyar termelők és munkahelyek megmaradását.

A tojáson lévő nyilvántartási szám felépítése

  • Első része: állattartási technológia kódja: (1) szabadtartás, (2) alternatív tartás, (3) ketreces tartási rendszer, (0) ökológiai tartási rendszer
  • Második része: Magyarország kódja – HU
  • Harmadik része: a megye/főváros kódja  (01) Baranya, (02) Bács-Kiskun, (03) Békés, (04) Borsod-Abaúj-Zemplén, (05) Csongrád, (06) Fejér, (07) Győr-Moson-Sopron, (08) Hajdú-Bihar, (09) Heves, (10) Komárom-Esztergom, (11) Nógrád, (12) Pest, (13) Somogy, (14) Szabolcs-Szatmár-Bereg, (15) Jász-Nagykun-Szolnok, (16) Tolna, (17) Vas, (18) Veszprém, (19) Zala, (20) Budapest
  • Negyedik része: állategészségügyi kerület sorszáma
  • Ötödik része: a tojótyúk jelölés: T
  • Hatodik része: az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben
  • Hetedik része: a „/” jel után az istálló száma

Rohanó, modern világunkban

- az idő pénz - az egészség viszont örökérvényűen - így most is - kincs - elődeink bölcsessége el nem évülő örökségünk, ezért REGGELIZZ ÚGY, MINT EGY KIRÁLY...! Az elkészítés csak néhány perc. A tojásétel maga az ételcsoda, vetekszik az anyatejjel, hiszen élet keletkezhet belőle. Biológiailag szinte tökéletes, tehát egészséges!

Takarékoskodnia kell a pénzével?


A legolcsóbb és biológiailag mégis tökéletes élelmiszer a tojás. Egy átlagos étvágyú ember három tojásból készült reggelivel jóllakhat.


Igazán jól ismeri Ön a tojás értékeit?


Tudja-e, hogy...

1. A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb táplálék alapja a tojás, hiszen gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot;

2. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen és élettanilag nélkülözhetetlenek. A tojás zsírjainak összetétele és kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét;

3. Ezért jó, ha reggelire gyakran, akár minden második nap fogyasztunk legalább 3 tojásból készült tojásétel;

4. A tudomány módosította a koleszterinnel kapcsolatos álláspontját. A koleszterin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, mely azt saját maga is előállítja, koleszterinszegény étrend esetén fokozott mértékben. Nem kell félnie a tojás koleszterintartalmától;

5. Magyarországon a legkitűnőbb D-vitamin forrás a tojás (gondoljon a csontritkulásra!). 1 tojásban annyi D-vitamin van, mint 33 dkg margarinban mesterséges adalékként vagy 1,2 kg borjú- vagy marhamájban;

6. A tojás a legkiválóbb kolin forrás, mely az agy fejlődését a jó memória megtartását elősegíti, és nagyon fontos az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.


És ne feledje, a minőséget a magyar tojás (HU) garantálja!


(Forrás: Baromfi Termék Tanács, www.mbtt.hu)

<< Vissza