Pulykasült amerikai módra recept

Hírlevél feliratkozás

Friss receptek, újdonságok, húsipari információk! Online Vezérhús Magazin most fél évig ingyenesen!

Küldés


Vezér-hús Kft. Budapest XVIII. Balassa u. 2-10. Pestszentlőrinci vásárcsarnok
(Üllői út - Haladás utca kereszteződés)
Telefon: +36 1 297 0058 Fax: +36 1 297 0059 +36 20 915 8907 vezerhus@gmail.com
Recept - Pulykasült amerikai módra
Hozzávalók:
1 bébipulyka, 600 g burgonya, 3 erőleveskocka, 5 zsemle, 5 dl tej, 100 g liba- vagy sertészsír, 2 nagy fej hagyma, 70 g vaj, 2 egész tojás, 1 csokor petrezselyem, 1 mokkáskanál őrölt zsálya és rozmaring, 150 g málnaíz, 3 gerezd fokhagyma, 1 citrom, 30 g kukorica- vagy burgonyaliszt, szerecsendió, só, bors

A díszítéshez:
2 narancs, 2 grapefruit, 15-20 szem cseresznye- vagy meggybefőtt


Elkészítése:
A pulykát megmossuk, mellcsontját eltávolítjuk, kívül-belül gyengén besózzuk. A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, áttörjük. A tejet felforrósítjuk, feloldunk benne két leveskockát, hozzáadunk 50 g vajat, a zsemlékre öntjük, ha megszívták magukat, jól kinyomkodjuk. A hagymát, fokhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, a zsemlével együtt az áttört burgonyához adjuk, zsályával, rozmaringgal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a tojásokkal jól összedolgozzuk.

Megtöltjük a pulyka szárazra törölt hasüregét, a nyílásokat gondosan bevarrjuk. Eztán megmérjük, ugyanis minden kg-ra legalább 40 perc sütési időt kell számítanunk. A zsírt egy mély tepsiben felolvasztjuk, beletesszük a pulykát, a tetejét megkenegetjük zsírral, alufóliával betakarjuk és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön, gyakorta locsolgatva megpároljuk. A végén levesszük az alufóliát, és pirosra sütjük (további 35-40 perc).

Közben elkészítjük a mártást: a maradék 1 leveskockát 2,5 dl vízzel felforraljuk, hagyjuk kissé kihűlni, a turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a málnaízt, a citrom reszelt héját és átszűrt levét, 1 percig turmixoljuk, leszűrjük. Egy lábaskában megolvasztjuk a vajat, simára eldolgozzuk a kukoricaliszttel – nem pirítjuk! - , apránként felengedjük az átszűrt lével, majd a tűzre tesszük, és állandóan kevergetve mártássűrűségűre beforraljuk, ízlés szerint megsózzuk, vízfürdőben melegen tartjuk. A narancsot és grapefruitot meghámozzuk, felkarikázzuk, a befőttet lecsorgatjuk.

A ropogósra sült pulykát 10-15 percig pihentetjük, előmelegített, nagyobb méretű tálra helyezzük, körberakjuk narancs- és grapefruit-szeletekkel, cseresznye- v. meggy-szemekkel díszítjük. A tetejét megkenjük egy kevés mártással, a többit külön csészében, forrón kínáljuk.
Csak az asztalnál szeleteljük fel!

Jó étvágyat!
Vissza a listához