Karácsonyi gesztenyés pulykasült egészben recept, pulyka, kacsa, liba, csirke termékek, friss baromfi hús házhoz szállítással Budapesten a Vezér-Hús kis- és nagykerekedésnél

Hírlevél feliratkozás

Friss receptek, újdonságok, húsipari információk! Online Vezérhús Magazin most fél évig ingyenesen!

Küldés


Vezér-hús Kft. Budapest XVIII. Balassa u. 2-10. Pestszentlőrinci vásárcsarnok
(Üllői út - Haladás utca kereszteződés)
Telefon: +36 1 297 0058 Fax: +36 1 297 0059 +36 20 915 8907 vezerhus@gmail.com
Recept - Gesztenyés sült pulyka egészben
Hozzávalók:
1 db konyhakész, bébipulyka (kb. 3 kg-os), 10 dkg vékony bacon szalonna, 50 dkg aszalt szilva, 3 dl vörösbor, 3 evőkanál cukor, 3 szegfűszeg, 1 vöröshagyma, 25 dkg csiperkegomba, 25 dkg rizs, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 evőkanál liszt, petrezselyem zöldje.
Töltelékhez: 75 dkg gesztenye. 2 dl tej, 1 szikkadt zsömle, 10 dkg vaj, vagy zsír, 30 dkg sertéshús (darált), 2 tojás. 1/2 teáskanál bors, só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió.

Elkészítése:
Töltelék: előmelegített sütőben addig süssük a bevagdosott gesztenyét, míg héja felreped. Tisztítsuk meg, majd főzzük meg a gesztenyét annyi vízzel, amennyi ellepi. Szűrjük le, majd öntsük fel a tejjel és főzzük pépessé.
A húst daráljuk le (ha nem darálva vettük), gyúrjuk össze az áztatott zsömlével, a gesztenyével, 2 evőkanál zsírral, vagy vajjal és a tojásokkal. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval.

A bébipulykát sózzuk meg kívül-belül, töltsük meg a gesztenyés masszával, majd tűzzük össze fogpiszkálóval. Borítsuk be szalonnával, és előmelegített sütőben, kevés vizet aláöntve, lefedve süssük kb. 2 1/2-3 órán át. Vegyük le a fedőt, majd a szalonnát, saját levével locsolgassuk, míg ropogósra sül.
Pároljuk meg az aszalt szilvát a vörösborral, szegfűszeggel, cukorral.
Pirítsuk meg a felkockázott hagymát, és szeletelt gombát, tegyük rá a rizst, majd vízzel felöntve pároljuk puhára.
A sült levét öntsük át egy lábosba, adjuk hozzá a paradicsompürét és lisztet, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük szószos edénybe.
A pulykát tegyük egy nagy sültestál közepére, körítsük gombás rizzsel, formázzunk koszorút köré az aszalt szilvából és hintsük meg az egészet vágott petrezselyemmel.
Köretnek készíthetünk még hozzá bármilyen burgonyát: pürét, héjában sült, vagy apró szemű, egészben sült borgonyát, de krokettet is. Ki hogyan szereti.
Jó étvágyat!
Vissza a listához