A baromfihús áfájának és így árának mérséklése a feketekereskedelmet is visszaszoríthatja.

Hírlevél feliratkozás

Friss receptek, újdonságok, húsipari információk! Online Vezérhús Magazin most fél évig ingyenesen!

Küldés


Vezér-hús Kft. Budapest XVIII. Balassa u. 2-10. Pestszentlőrinci vásárcsarnok
(Üllői út - Haladás utca kereszteződés)
Telefon: +36 1 297 0058 Fax: +36 1 297 0059 +36 20 915 8907 vezerhus@gmail.com

Olcsóbb lesz a baromfihús?

Dátum: 2013-09-03

Januártól 10 százalék alá csökkentené a baromfi- és a sertéshúsok áfáját a kormány - jelentette be Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár. A Baromfi Termék Tanács (BTT) régóta szorgalmazza, hogy a 27 százalékos jelenlegi adókulcs mérséklődjön 5 százalékra. A BTT ugyanakkor úgy véli, hogy az adómérséklést a tojásra is ki kellene terjeszteni.  
 
Lázár János egy hódmezővásárhelyi fórumon beszélt arról, hogy a baromfi- és a sertéshúsok áfáját január elsejétďż˝l 10 százalék alá mérsékelné a kormány. A miniszterelnökséget vezető államtitkár ugyanakkor nem részletezte, pontosan milyen termékkörre vonatkozna az adómérséklés.

A BTT korábban – a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal, illetve a Tej Terméktanáccsal közösen – több fórumon is sürgette a 27 százalékos jelenlegi áfakulcs 5 százalékra mérséklését. A terméktanácsok szerint a csökkentés fékezné az élelmiszerárakra nehezedő inflációs nyomást. Úgy vélik, hogy javaslatuk elfogadása esetén jelentős előrelépés történhet a feketekereskedelem felszámolásában, illetve a koncepció elfogadása érdemi árnövekedés-mérséklő hatású is lenne.
A terméktanács ugyanakkor azt szeretné, ha az adócsökkentés a tojásra is kiterjedne.

A BTT szerint az áfát a tojáságazatban azért kellene csökkenteni, mert a tojástermelő vállalkozások sincsenek jobb helyzetben a baromfi- és a sertéshús-termelĹ‘knél. Ha az általános forgalmi adó a tojáspiacon is 10 százalék alá mérséklődne, a terméktanács szerint meg lehetne állani a megindult leépülési folyamatokat, a várható fogyasztásnövekedés pedig újra fellendíthetné a termelési kedvet.

A tojás áfájának csökkentése szociális kérdés is, mert a legrászorultabb réteg olcsóbban juthatna hozzá ehhez a teljes értékű élelmiszerhez - hangsúlyozza a BTT. A szakmai szervezet úgy véli, hogy a kedvezőbb adókulcs miatt azok is legálissá tennék tevékenységüket, akik eddig a szürke- vagy a feketegazdaságban működtek. Az ágazat kifehéredésével pedig a hosszabb távú költségvetési bevételek csak minimális mértékben zsugorodnának.

(Forrás: Baromfi Termék Tanács, www.mbtt.hu)
 

<< Vissza